marian.neagoe@rotaryplanteaza.ro  |   +40 744 397 009

În 2003, prietenul și colegul nostru Marian Uram a elaborat într-un spirit divin specific, chiar și cele 10 porunci ale plantării (puteau fi și 15 dacă era musai).

În concluzie, iată și mai pe scurt:

Cele 10 porunci ale plantării

1 – Alege locul plantării din timp și cu grijă

Copacii au nevoie de spațiu pentru a-și dezvolta rădăcinile sub pământ și ramurile în aer. Nu plantați specii de arbori mari în spații restrânse. Evitați să plantați prea aproape de clădiri, sub linii telefonice sau de curent.

2 – Alege specia cu discernământ

În ce scop plantezi un copac? Vrei umbră? Sau vrei intimitate? Ori vrei să crești valoarea proprietății? Dorești ca pomii să te apere de vânt? Sau vrei fructe? Poate vrei doar arbuști ornamentali?

Considerați copacii ca pe un element de conservare a energiei: plantați specii de foioase în partea de sud a casei pentru ca să vă bucurați de umbra lor pe timpul verii și conifere în partea de nord a curții pentru a vă apăra de vânturile iernii. Un nuc în apropierea casei vă apără de musculițe și țânțari. Un tei îți va bucura zilele de primavară cu mirosul florilor.

E bine sa faci un „consiliu de familie” pentru alegerea puieților. Sau să apelezi la un specialist. Sfatul unui arhitect peisagist este mai mult decât binevenit.

3 – Pregătește groapa cu atenție

Înainte de a săpa, interesează-te dacă sub acel loc nu sunt îngropate utilități ca de exemplu: conducte de apă sau gaz, canalizare sau chiar curent electric. Săparea gropii se face cu o zi – două înainte de plantare.

Sapă o groapă de trei-patru ori mai mare decât „coroana” rădăcinii și de două ori mai adâncă. Pentru cele mai multe specii, e suficientă o groapă de 40x40x40 cm. Udă groapa după săpare și înainte de plantare.

4 – Plantează puietul corect

Alege o zi potrivită pentru plantare: rece, umedă, dar fără vânt. Păstrează umede rădăcinile puietului, însă fără a le „spăla”. Nisipul ud sau talașul de lemn umed într-o pungă de nylon va feri puietul de uscarea rădăcinilor în timpul transportului de la pepinieră până la locul de plantare.

5 – Nu adăuga îngrășăminte în groapă

Acestea pot dăuna rădăcinilor. „Mocirlirea” acestora cu un amestec de pământ și apă cu foarte putin gunoi de grajd este suficientă în primul an.

6 – Udă puieții ori de câte ori este nevoie

Dacă ai plantat primăvara, udă-i săptămânal până la primele ploi. Groapa în care ai plantat pomul trebuie să rămână în formă de „pâlnie”, nu „mușuroi”. În acest fel, apa va fi reținută lângă pom și se va infiltra treptat spre rădăcini.

7 – „Tunde” pomii toamna sau primavara devreme

Această „toaletare” este necesară pentru a da forma dorită coroanei și pentru a stimula creșterea corectă a pomului. Prima tundere se face la plantare, când se lasă puține ramuri care să înfrunzească în primul an, pentru dezvoltarea cu predilecție a rădăcinilor.

8 – Țărușează pomii în primii ani

Țărușii sunt necesari în special în zonele descoperite și cu vânturi puternice. Țărușii trebuie să fie de cel putin 1,5 m înălțime după ce au fost bătuți în pământ. Legați larg pomul de țăruș cu o sfoară biodegradabilă.

9 – Sapă periodic pământul în jurul copacului

Nu lăsa iarba să crească în imediata apropiere a pomului în primii ani. Iarba concurează cu copacul la extragerea apei și a mineralelor din pământ.

10 – Încheiați orice acțiune de plantare cu un pick-nick!

Plantarea unui copac este ca nașterea unui copil. Sau aniversarea unui centenar: Un bun motiv de a petrece. Sărbătoriți evenimentul împreună cu cei dragi!


Mai mult decât un Post-Scriptum

Închei acest articol azi, 11 August 2004, după știrile de dimineață:
din nou ploi, inundații, case duse de apă, versanți întregi de deal alunecați la vale îngropând locuințe sau bucăți întregi de sat. Oameni desculți rămași cu ochii în lacrimi prividu-și locul unde până ieri aveau case și gospodării. E rezultatul defrișărilor.

E acum mai mult decât oricând momentul să învățăm copiii că o țară fără păduri e un deșert în devenire. E acum momentul să organizăm plantări anuale de arbori împreună cu primăriile sau cu alte instituții din localitățile voastre, să facem ca o acțiune singulară a unui Club Rotary să devină model pentru o adevarată Sărbătoare Națională a Plantării.

Vă invit să vă implicați activ și din timp pentru a putea organiza o acțiune de foarte mare impact social, mediatic de maximă valoare, cu un minim de efort financiar, dar cu multă dăruire și implicare personală a fiecărui membru Rotary.


Al vostru,
Marian Uram – Rotary Club Oradea
Președinte în Anul Centenar 2004 – 2005


Pe a XI-a „poruncă a plantării” o adaug eu, într-o notă optimistă:

11. Cu verdele în sus!

Rotary planteaza