marian.neagoe@rotaryplanteaza.ro  |   +40 744 397 009

Cum plantezi un puiet

Perioada de executare a plantării:

Plantarea se face toamna târziu sau în timpul iernii când temperatura este pozitivă, dar și primăvara devreme, când terenul s-a zvântat.
Sunt argumente pentru plantările de toamnă, mai ales în cazul pomilor fructiferi sau în parcuri, unde puieții nu devin hrană pentru animalele sălbatice: la plantațiile de toamnă, rădăcinile pomilor vin în contact cu solul mai devreme, rănile de la fasonare se cicatrizează mai ușor. În zonele mai umede se formează rădăcini noi, iar în gropi se acumulează (din ploi și zăpezi ) cantități importante de apă care fac ca pomii să pornească în vegetație mai devreme (cu 2-3 săptămâni).

Cum plantezi un puiet - Rotary planteaza

Materiale:

La plantare sunt necesare: foarfece, sape, lopeți, găleți și cisterne cu apă.

Tehnica plantării:

Plantarea se execută cu echipe formate din 2-3 persoane (preferabil un adult și doi tineri) instruite care cunosc tehnica de lucru și adâncimea de plantare.

Înainte de plantare, o echipă verifică starea de sănătate a rădăcinii, scoarței și mugurilor. Rădăcinile trebuie să fie sănătoase, turgescente și cu o culoare vie. Pomii trebuie să prezinte un sistem radicular viguros, bogat și sănătos.

Pomii selectați pentru plantare se fasonează.
Fasonatul constă în îndepărtarea rădăcinilor rupte și traumatizate în timpul scoaterii și transportului, a rădăcinilor uscate, necrozate și mucegăite și în scurtarea celor sănătoase, după grosime și dimensiunile gropii. Rădăcinile principale se scurtează la 30-35 cm, dacă sunt prea lungi, iar cele de garnisire ( cu 4-6 mm în diametru ) la 8-10 cm.

Fasonatul se execută cu foarfece bine ascuțite, perpendicular pe axul rădăcinii, pentru ca rănile să fie mici și să se cicatrizeze ușor.
După fasonare, înainte de plantare se introduc cu rădăcinile în apă timp de 10-12 ore, până își recapată turgescența.
Materialul fasonat se mocirlește la rădăcini, în așa fel încât fiecare ramificație să fie acoperită cu o peliculă fină (1-2 mm) dintr-un amestec omogen, compus din balegă proaspată de bovine, pământ și apă. Mocirla asigură un contact intim al rădăcinilor cu pământul, stimulează călușarea și formarea de noi rădăcini.
Plantarea propriu-zisă începe cu umplerea parțială a gropilor cu pământ și confecționarea unui mușuroi dintr-un amestec omogen de pământ de 10-15 cm.

O persoană așează puiețul cu coletul la adâncimea de plantare și răsfiră rădăcinile pe mușuroi, iar apoi se umple groapa cu pământ mărunt și reavăn.

Când rădăcinile sunt acoperite cu un strat de pământ de 5-10 cm grosime, cel care ține pomul începe să taseze pământul de la marginea gropii către centru, călcând solul pe lungimea rădăcinii, pentru a asigura un contact mai bun cu rădăcinile și a preveni o eventuală frângere a celor fragile.

După tasarea pământului, la fiecare groapă se toarnă 1-3 găleți de apă (dupa cerințe). Când apa s-a infiltrat și solul s-a zvântat, din pământul rămas se confecționează un mușuroi de 30-40 cm înălțime (la plantările de toamnă). La plantările de primavară, se face o copcă în jurul pomului și se udă

Se recomandă:

  • încălțăminte adecvată plantatului de arbori, adică cizme de gumă sau bocanci,
  • haină/pelerină de ploaie, pălărie,
  • șapcă de soare,
  • haină groasă în caz de nevoie și opțional haine de schimb în caz de vreme ploioasă.

Să nu uitați să vă luați cu voi și buna dispoziție!!!

Rotary planting